Granpapatalk Kovaäänisin on aina väärässä.

Kesäsiirtolat takaisin

Aikuisten maailmassa kansa on yhä selvemmin jakautunut hyvin pärjääviin ja sitten niihin,joita hyvin pärjäävä ei  tunne. Lapsuus seuraa kehitystä.  Siihen voi löytyä tasapainoa pienillä toimilla.

 Olin kotikuntani kesäsiirtolassa eri rooleissa vuodesta 1973 vuoteen 2010. Aloitin ohjaajana ja lopetin leiritoiminnan yhdysopettajana.Vakuutuin tarpeellisuudesta. Seinäjoki on lajinsa viimeinen.

  Opettaja Maarit Korhosen ( Helsinki) V-blogikirjoitus havahdutti nykyhetkeen.Lainaan häntä alkuun

"Opettajanhuoneet täyttyvät näinä päivinä eri yhdistysten ja yritysten leirimainoksista. Jostain syystä me opettajat autamme näitä yrittäjiä ja jaamme mainoksia useina päivinä. On pesäpalloleiriä, golf-leiriä, tenniskurssia, jalkapalloleiriä jne. Kaikille on yhteistä se, että ne maksavat.

Koska olen huomannut, että valtaväestöllä ei ole hajuakaan köyhien perheiden elämästä, kerron taas, mitä köyhät lapset tekevät kesällä: eivät mitään.

Monet tutkimukset meillä ja maailmalla ovat todistaneet, että erot köyhien ja rikkaiden välillä kasvavat lomien aikana. Meillä se loma on vielä ennätyspitkä. Muut lapset matkustavat, harrastavat, mökkeilevät, mummoilevat. Kesä on täynnä virikkeitä, lepoa ja iloa.Köyhä menee pihalle. Haahuilee siellä ja tulee sisälle. Kymmenen viikkoa.

Tähän olisi äärimmäisen helppo ratkaisu: kesäsiirtolat takaisin. Uusi, brändikäs nimi. Maksuton. Vain tietyn tulotason alapuolelle jääville lapsille."

 Kuntien velvoite koululaisten  kesävirkistyksen järjestämisestä tuli lakiin 1960.Valinnassa pääpaino oli sosiaalisilla perusteilla ja vähävaraisten perheiden lapset yleensä pulskistuivat näillä maaseutumatkoilla.Se lienee ollut yksi käytännön tavoite, lapset punnittiin leirille lähtiessä ja sieltä palatessa, ja oikein lääkärin toimesta.Kun maailma alkoi muuttua kiireiseksi eikä lääkäriä aina kuulunut nimenhuutoon, tarkistin lapset itse.Valkoinen takki päälle ja paino ylös korttiin.Samalla todettiin mahdolliset lääkitykset ,allergiat ja muuta seikat, jotka leirin aikuisten oli hyvä tietää.

  Ajan oloon leirit lyhenivät kuukauden mitasta nykyisiksi 3 - 5 vrk: n tiivisteiksi. Aktiiviset nuoret ohjaajat, yleensä alan opislelijoita, ovat vuosien mittaan tuunanneeet sisällöt ajanmukaisiksi ja tavoitteet ovat toteutuneet - kotiin palaa virkistynyt lapsi.

 Seinäjoella tuli pieni päivämaksu 90-luvun laman aikoihin, mikä osaltaan auttoi kunnanisiä päättämään toiminnan jatkamisesta.Laki muuttui, velvoite poistui ja muualla maassa leirit ajettiin nopeasti alas.Kunnissa asetettiin vähenevät varat puntariin, eikä koululaitoksessa liikaa kesäsiirtolan puolustajia löytynyt, kun vastakkain olivat leirit ,tukiopetus, kerhot ja muuta koulun oheistoimet.Leiritys siirtyi ensin muille hallintokunnille, sitten yhä enemmän järjestöille. Toiminta väheni oleellisesti - ja alkoi maksaa. Jako oli selvä. Raja kulki samalla kohtaa, kuin harrastuksissa, näissä, joihin vanhemmat kuljettavat hyvin varustettuja jälkeläisiään ilta toisensa perästä.Suuri joukko kasvavia jää ulkopuolelle, pelkästään rahan takia.

  On hyvä aika miettiä paluuta vanhaan.Maarit Korhosen ajatus on raikas ja totta.Lain muuttaminen siihen suuntaan, että kunnan koulutoimen velvoitteisiin lisätään jälleen kesävirkistyksen tarjoaminen - missä mitassa suinkin kunnan kassa kestää - edes mahdollisuutena vähävaraisten perheiden lapsille - sillä saataisiin suuri tuotos pienellä panoksella.

  Ei pidä kaataa ajatusta liioittelulla.Uusia leirikeskuksia ei tarvitse rakentaa, vaan miettiä niitä mahdollisuuksia, mitä kunnassa on, keskustan ulkopuolella, linnun laulussa, jopa veden äärellä.

 

 

 

 

  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Pitkä kesäloma koulusta eikä mithän ohjelmaa, totta, niin totta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa